czwartek, 5 września 2013

Babeczki z musli i śliwkami

 
Jesień się zbliża... może nie zaskakująco szybko, za oknem cudne 30 stopni C :) jednak już czas na przygotowania do zmiany pory roku. Ostatni tydzień wakacji mamy. Tak, rok szkolny zaczyna się u nas 9 września i od poniedziałku zacznie się dylemat, co włożyć do pudełek śniadaniowych dzieci. Owoc na pewno, woda na pewno... kupne przekąski... na pewno nie. Te babeczki są puszyste, słodkie mają w sobie owoce i musli... dzieci je uwielbiają! Ja też jestem ich fanką.
 
Ciasto:
 
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
5łyżek musli
4 śliwki pokrojone w kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 jajko
3 łyżki mleka
Mieszamy mąkę, proszek, sodę. Olej mieszamy z cukrem, dodajemy jajko. Łączymy z suchymi składnikami, dodajemy musli, śliwki, mleko, mieszamy do połączenia składników. 6 dużych foremek (12małych) smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, wypełniamy do max 2/3 ciastem, pieczemy ok 25min w temp 180stC. Studzimy.


Wierzch babeczek:

2 białka
2/3 szklanki cukru
1/5 łyżeczki cream of tartar (niekoniecznie)
olejek migdałowy
3 łyżki wody
 Białka, cukier, wodę i cream of tartar mieszamy w dużej żaroodpornej misce, do spienienia. Następnie w kąpieli wodnej ubijamy przez ok 15 minut aż do zgęstnienia . Masa powinna być gęsta i ciągnąca. Dodajemy kilka kropli olejku migdałowego lub esencji migdałowej, ubijamy jeszcze 2 minuty. Dekorujemy babeczki, możemy włożyć kawałek krakersa. Zapiekamy przez 1-2 minuty w piekarniku (opcja grill).
Durszlak.pl