piątek, 26 kwietnia 2013

Trusawkowy tort bezowy

 Tort bezowy, który moja rodzina pokochała i niemal w całości pochłonęła :) Słodki, kremowy, truskawkowy, zmusza do zjedzenia kolejnego kawałka a później do leniwego odpoczynku.


7 białek
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
1 łyżka octu

      Białka ubijamy, do ubitych dodajemy po łyżce cukier, na końcu dodajemy makę ziemniaczaną i ocet. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Rozsmarowujemy na 3 narysowanych okręgach o średnicy ok 20cm. Pieczemy przez 1,5h w 130stopniach C. Studzimy w uchylonym piekarniku.


500g truskawek
6 łyżek cukru
1,5 łyżki soku z cytryny

      Truskawki kroimy w ćwiartki, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, gotujemy prze 30minut. Studzimy.

250g mascarpone
250ml śmietany kremówki

      Do schłodzonego serka dolewamy schłodzona kremówke i ubijamy.

      Na pierwszy blat bezowy wykładamy 1/3 kremu z mascarpone i 1/3 masy truskawkowej, powtarzamy z kolejnymi dwoma blatami. Wierzch dekorujemy truskawkami. Przechowujemy w lodówce. Po godzinie spędzonej w lodówce zdecydowanie lepiej sie kroi.

 
Polecam serdecznie!
Mój truskawkowy NUMER1! :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda oszałamiająco :) Uwielbiam bezowe torty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i na pewno wspaniale smakuje :) uwielbiam wszystko co z bezą, ostatnio robiłam Pawłową po raz kolejny i pochłonęliśmy cały tort w niemal jeden wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Normalnie się zaśliniłam:))) Pozdrawiam Karolinko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ten tort następnym razem zamiast na biszkopcie zrobię z bezami

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl