poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Chałka z sezamem

 





Znacie lepsze połączenie niż ciepłe mleko i pachnąca, świeża chałka? :)



3 szklanki maki pszennej
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru
20 g drożdży świeżych
3 łyżki masła
1 jajko
1 jajko do posmarowania+ sezam do posypania



    Z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru i 3 łyżek ciepłego mleka robimy zaczyn,
 podrośnięty dodajemy do mąki. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim
masło, studzimy, aby było ciepłe, nie gorące, dodajemy jajko, mieszamy.
Wlewamy do mąki z drożdżami, wyrabiamy do momentu, w którym ciasto
będzie elastyczne i gładkie (nadal klejące) czyli przez ok.10 minut. Odstawiamy do podwojenia objętości. Odgazowujemy, dzielimy na 4 części, formujemy wałeczki i zaplatamy. Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do napuszenia (przykrywamy 
ściereczką) . Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy 30 minut w 180 st C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl