niedziela, 15 kwietnia 2012
Zimna zebra
Deser szybki, łatwy i przyjemny:) Zwłaszcza dzieci będą zachwycone.
600g serka homogenizowanego
6 łyżek kakao typu Nesquick
5 "kromek" chrupkiego pieczywa (pszenno-żytnie)
3 łyżki masła5 łyżeczek żelatyny
1 galaretka+1łyżka jogurtu
Pieczywo mielimy, mieszamy z rozpuszczonym masłem i 2łyżkami kakao. Powstałą masą wykładamy dno formy (totrownica 21cm). 300g serka mieszamy z 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 30ml gorącej wody. Resztę mieszamy z żelatyną i kakao. Na środek formy wlewamy 2 łyżki jasnej masy, na to 2 łyżki ciemnej aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody, do ostudzonej dodajemy jogurt. Gdy zacznie tężeć ubijamy mikserem i wykładamy na zebrę. Jeszcze godzina w lodówce i gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ślicznie wygląda ten deser.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie. Bardzo reprezentatywna słodkość :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Uwielbiam takie desery na zimno :D
OdpowiedzUsuńjak śliczna zeberka i fajny pomysł na spód :)
OdpowiedzUsuńsmakowita zeberka! :)
OdpowiedzUsuńAle śliczny deser - super pomysł!
OdpowiedzUsuńale piękna! naprawdę, wielkie brawa za tę zebrę ;]
OdpowiedzUsuńi pomysł sam w sobie nietuzinkowy.
Bardzo mi się podoba i zebra i pomysł na spod! A na samej górze to jest jeszcze bita smietana?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuję. Zebra to takie spontaniczne dzieło jako odpowiedź na odwieczne pytanie "Mamoooo, jest coś dobrego?" :) Na wierzchu jest krótko zmiksowana galaretka, która była lekko tężejąca. Po wylaniu na masę serową rozdzieliła się, piana podniosła się ku górze.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i piękne wykonanie:)
OdpowiedzUsuńOjej, ale fajny deser! I przepiękny!!
OdpowiedzUsuńTa zebra jest najładniejszą zebrą jaką widziałam :)
OdpowiedzUsuń56 year-old Environmental Tech Abdul Hanna, hailing from Leduc enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Handball. Took a trip to Historic City of Meknes and drives a Econoline E150. wiecej pomocnych wskazowek
OdpowiedzUsuń