środa, 9 maja 2012

Ciasto z rabarbarem


Ciasto świeże, wiosenne, słoneczne. Dla nas idealne :)

 MASA RABARBAROWA:
1kg rabarbaru
20-25dkg cukru
2budynie śmietankowe bez cukru
750ml soku z rabarbaru (odciek)

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, odstawiamy na minimum godzinę, odlewamy sok (750ml). Na soku gotujemy budyń, mieszamy z rabarbarem.
 


CIASTO:
3szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5żółtek
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła
2łyżki śmietany
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, wkładamy do lodówki.

BEZA:
Teraz mamy wybór. Robimy bezę z 5 białek i wykorzystujemy ok 2/3 a z reszty pieczemy bezy :) albo używamy 3 białek a 2np zamrażamy na Pawłową...
5 białek
1szklanka cukru
2łyżeczki mąki ziemniaczanej
1łyżka octu malinowego
lub
3białka
2/3szklanki cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5łyżeczki octu malinowego.
Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier, po każdej porcji miksujemy ok 1minutę, ostatnią porcję cukru mieszamy z mąką ziemniaczaną i miksujemy, na końcu dodajemy ocet, miksujemy jeszcze minutę, cukier powinien być całkowicie rozpuszczony.


DODKOWO:
2łyżki kaszy manny

Okrągła formę (min 31cm) wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem, wstwiamy do nagrzanego do 180st piekarnika, podpiekamy przez ok 15minut. Na podpieczony spód wysypujemy równomiernie 2łyżki kaszy manny, wykładamy masę rabarbarową, następnie bezę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160st i pieczemy przez ok 40minut. Beza powinna być delikatnie biało-beżowa z zewnątrz i chrupiąca a wewnątrz miekka i biała. Ciasto podajemy po ostygnięciu.

1 komentarz:

Durszlak.pl