piątek, 18 maja 2012

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną


Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną oraz polewą czekoladową w ... środku ciasta? Czemu nie! Efekt... pozytywnie zaskakujący, polecam! :)

4 jajka
1szklanka mąki pszennej
0,5szkl maki ziemniaczanej
3/4szklanki cukru
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
100ml wody z sokiem z cytryny do nasączenia ciasta

Białka ubijamy dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku dalej miksując. Do ubitej masy wsypujemy wymieszane i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy (średnica 26cm) z wysmarowanym masłem jedynie dnem. Pieczemy w 170st przez ok 30minut. Ciasto studzimy, wystudzone przecinamy na pół.


75g masła
4łyżki cukru
2łyżki kakao
4łyżki mleka


Składniki wkładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, ostudzonym smarujemy pierwszą część naponczowanego wodą z cytryną ciasta.

400g truskawek
Truskawki kroimy na plasterki, połowę układamy na masie kakaowej, resztą udekorujemy wierzch ciasta.

600ml śmietany kremówki
2łyżki cukru
2łyżeczki żelatyny
100ml gorącej wody

Żelatynę rozpuszczamy razem z cukrem w 100ml gorącej wody. Śmietanę ubijamy, do ubitej (nie przerywając ubijania) cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Połowę śmietany rozsmarowujemy na truskawkach, układamy drugą część ciasta, ponczujemy pozostałą wodą z sokiem z cytryny, smarujemy wierzch bitą smietaną, pozostawiajac część do posmarowania boków. Na wierzchu układamy plasterki truskawek.

1łyżeczka żelatyny
50ml gorącej wody
1łyżeczka cukru

Żelatynę mieszamy z cukrem , rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przy użyciu pędzelka smarujemy ostudzoną żelatyną truskawki.




4 komentarze:

Durszlak.pl