wtorek, 29 maja 2012
Pasztet wielowarzywny
Pasztet bardzo dobrze się kroi, świetnie smaruje, a smakuje... lepiej niż dobrze. :) Polecam i to bardzo! Warto spróbować i przekonać się jak zmienia się smak pospolitego selera, gdy zamienimy go w pasztet :)
1kg obranego selera
1 marchewka
2 cebule
2 ząbki czosnku
20dkg wątróbki drobiowej (niekoniecznie)
250g margaryny (masła)
1 szklanka bułki tartej3 łyżki kaszy manny
1szkl wody
4 jajka
sól
1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
0,5 łyżki mielonej papryki
Seler, marchew, cebulę i czosnek rozdrabniamy najlepiej przy użyciu food procesora, ewentualnie ścieramy na tarce. Przekładamy do garnka, dolewamy wodę, dodajemy masło/margarynę, wsypujemy przyprawy. Masa musi być wyrazista w smaku. Gotujemy często mieszając do momentu, aż warzywa będą miękkie. Watróbkę dusimy przez 3 minuty, rozdrabniamy blenderem, dodajemy do masy warzywnej. Wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 10minut. Masę studzimy.
Do ostudzonej dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do keksówki (dużej) lub 2 małych posmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą i pieczemy ok 1,5 h w temperaturze 180st C.
Jeżeli zrezygnujemy z dotatku wątróbki dodajmy 20dkg warzyw (np marchwi, pietruszki, ugotowanej soi, fasoli)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam..czym by tu zastąpić tą margarynę..
OdpowiedzUsuńmakusiu, masłem! :) u mnie masło ma zawsze pierwszeństwo w kuchni :)
OdpowiedzUsuńTak wiem, ogólnie chodzi mi o zastąpieniu takiej ilosci tłuszczu:))
OdpowiedzUsuńNastepnym razem dam więcej kaszy i może uda sie zredukować ilosć tłuszczu do 1/2 kostki, 100g to już znacznie mniej :)
OdpowiedzUsuń