sobota, 26 maja 2012

Kokosowo-truskawkowy tort dla Mamy


Tort dla mojej Mamy. Prosty, nie za słodki, z tym co Mama lubi najbardziej: kokosem i truskawkami. Miłego dnia i mnóstwa slodyczy życzę wszystkim Mamom! :)
Ciasto :
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
5/6 szklanki wiórków kokosowych (łącznie składników suchych ma być 1,5 szklanki)
1/2 szklanki cukru
50ml wody cytrynowej do nasączenia

Białka ubijamy, do ubitych dodajemy partiami cukier, ubijamy do czasu, aż cukier sie rozpuści i masa będzie sztywna i blyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku stale ubijając. Mąki mieszamy z wiórkami kokosowymi

 i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej
 i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy (u mnie 21cm) z wysmarowanym dnem i pieczemy w temperaturze 170stC przez ok 30minut. Zimne ciasto kroimy na pół.

Masa:500ml mleka
1budyń śmietankowy
1galaretka truskawkowa
100g masła
1szklanka pokrojonych w kostkę truskawek

Budyń gotujemy według wskazuwek na opakowaniu, do gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy, nie gotujemy. Studzimy masę przykryta np. folia spożywcza, by nie stworzył się "kożuch". Ostudzona masę miksujemy z masłem, dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy. Przekładamy na naponczowany woda cytrynową pierwszy blat ciasta, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem.


Bita śmietana:500ml śmietany 30%
2łyzeczki żelatyny
30ml wody

Schłodzona śmietanę ubijamy, żelatynę namaczzamy w wodzie i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Wystudzoną ale płynną żelatynę dodajemy cienkim strumyczkiem do ubitej śmietany stale ubijając. masa dekorujemy boki i wierzch tortu. Dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami.

   Mojej Mamie tort smakował baaardzo, mam nadzieję, że i Waszym przypadnie do... serca :)

2 komentarze:

Durszlak.pl