piątek, 22 lipca 2011

Oponki

Oponki to smak mojego dzieciństwa. Nikt nie robił tak wspaniałych jak babcia! Te są wspaniałe, delikatne, puszyste... Jednak nie wykonane rękoma najukochańszej babci są po prostu nie takie. Jeżeli wasze babcie specjalizowały się w innych smakołykach - polecam gorąco!

Przepis na wielką porcję :)
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka (ciepłego)
75g masła  (rozpuszczonego)
30g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
2 jajka
dodatkowo:
-mąka do podsypywania ciasta
-kolorowa posypka
-3 łyżki mąki pszennej do zaczynu
-olej do smażenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wody/soku z cytryny

Łączymy drożdże, cukier (1 łyżka), 3 łyżki mąki i 0,33 szklanki mleka. Przygotowany zaczyn odstawiamy na 15minut, niech zacznie rosnąć. W międzyczasie do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy rozpuszczone masło, rozkłócone ze szczyptą soli jajka, pozostałą łyżkę cukru, resztę mleka. Dodajemy zaczyn i mieszamy, wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Z braku ciepłego miejsca-do zlewu wypełnionego ciepłą wodą :) Kiedy podwoi objętość wyrzucamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na grubość 1cm, drugą przykrywamy ściereczką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółka, dziurki robimy gwintem od butelki. Kiedy skończymy pierwszą część ciasta i rozwałkujemy drugą będzie to odpowiedni czas na smażenie-oponki na pewno podrosły. Smażymy w gorącym oleju pod przykryciem ok 2 minut, przewracamy i dosmażamy już odkryte. Kiedy wszystkie powykrawamy i usmażymy czas na lukier. Ucieramy cukier puder z wodą przy pomocy miksera. Smarujemy oponki lukrem i zanurzamy w miseczce wypełnionej posypką.

Mam nadzieję, że przepis babci was nie zawiedzie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl