piątek, 22 lipca 2011

Torcik


Torcik, który powstał spontanicznie tej wiosny. Zastanawialiśmy się co słodkiego lubimy. Były wśród faworytów herbatniki, masa krówkowa, budyń, czekolada i bita śmietana. Z połączenia wyszło coś mało wyszukanego ale pysznego. Bardzo sycącego i słodkiego wręcz okrutnie. Czasami mamy ochotę na tak skondensowaną słodycz.

Przepis dla 8osób:
5 paczek herbatników (PETIT BEURE po 100g)
2budynie waniliowe(na 0,5l mleka
 każdy)
0,5 l mleka
1 kostka masła(200g)
1 puszka mleka gotowanego zagęszczonego krówkowego(533g)
1 tabliczka czekolady (mleczna, gorzka)
2 200ml kubeczki śmietany kremówki
Budynie przygotowujemy w 0,5l mleka. Gdy ostygną ucieramy z  masłem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. 200ml śmietany ubijamy. Do ostudzonej czekolady dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy(21cm) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej. Układamy drugą warstwę herbatników. Pół puszki mleka rozsmarowujemy na herbatnikach, układamy trzecią warstwę ciastek. Teraz wykładamy pozostałą część masy budyniowej i znowu herbatniki. Rozsmarowujemy pozostałe mleko z puszki i przykrywamy czekoladową bitą śmietaną. Wkładamy ciasto do lodówki na (przynajmniej) 3godziny. Ubijamy pozostałe 200ml kremówki. Po upływie tego czasu ściągamy obręcz, ciasto przekładamy na paterę i smarujemy boki pozostałą bitą śmietaną.

3 komentarze:

Durszlak.pl