sobota, 17 marca 2012

Chlebek bananowy

Podobno to, co tygryski lubią najbardziej. Świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów.

5 bardzo dojrzałych bananów
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 rozpuszczonego masła
1szczypta soli
2 jajka



W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozgniatamy (widelcem) banany, dodajemy jajka i rozpuszczone,ostudzone masło. Mieszamy. Wlewamy zawartość miski do miski z mąką. Mieszamy do połączenia składników, przekładamy do keksówki. Pieczemy w temperaturze 170st C przez godzinę. Możemy dodać więcej cukru, jeżeli banany nie są bardzo dojrzałe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl