sobota, 10 marca 2012

Róże. Drożdżowy bukiet dla przyjaciółki.


Która z nas nie lubi róż? Ja za czerwonymi nie przepadam, za to nie wzgardzę drożdżowymi i to całym bukietem! :)

500g mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
40g drożdży świeżych
1 szklanka mleka 220ml
100g masła
1 jajko
dżem truskawkowy
2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku
3 łyżki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu.
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 10minut. Resztę mleka podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia masła. Jajko ubijamy z cukrem. Mąkę przesiewamy i dodajemy szczyptę soli. wyrośnięt drożdże dodajemy do mąki, przestudzone mleko z masłem mieszamy z jajkiem z cukrem i wlewamy do mąki. Wyrabiamy. Tak, klei się, ale za kilka minut przestanie :) Nie dosypujemy mąki. Kiedy ładnie udało się uformować w kulę odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5mm. Pas ciasta smarujemy dżemem, zwijamy. Powstały rulon dzielimy na równe części. Dno tortownicy 27cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem. Teraz każdy kawałek smarujemy olejem, lekko rozchylamy górną część i posypujemy ją cukrem z cynamonem. Układamy nasze kwiatki w tortownicy, niezbyt ściśle- urosną i połączą się. Pieczemy w 180st. I mamy smakowity bukiet róż do popołudniowej kawy :)

4 komentarze:

  1. Ależ bukiet! Zdecydowanie najpiękniej pachnący:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam piękny bukiet ... piwonii. Następnym razem może ulepię róże. Moje ciasto było zbyt rzadkie (z tortowej 450). Poszukam specjalnej mąki do drożdżówek. Dziękuję za przepis, będę do niego wracać.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl