piątek, 30 marca 2012

Croissanty

     Tyle czasu przy drożdżowym cieście jeszcze nie spędziłam, ale zaręczam, że było warto! Bardzo smaczne rogaliki i na pewno wiele razy do nich wrócę :)


  • 400g mąki pszennej 
  • 20g świeżych drożdży 
  • 100ml wody 
  • 100ml mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3łyżki cukru 
  • 40g masła +200g masła
  •  1 żółtko i 1 łyżka wody

      Mąkę wsypujemy do miski, drożdże mieszamy z ciepłą wodą i mlekiem. Do mąki dodajemy sól i cukier, rozpuszczone drożdże i 40g rozpuszczonego i ostudzonego masła. Zagniatamy ciasto, jest dość zwarte ale takie ma być. Zostawiamy do podwojenia objętości, odgazowujemy (uderzamy) i chowamy do lodówki na 45minut. 200g masła rozcieramy łyżką. Wyjęte z lodówki ciasto odgazowujemy ponownie i rozwałkowujemy. Prostokąt powinien mieć kształt kartki , czyli znacznie dłuższy niż szerszy. Dzielimy (wizualnie) nasze rozwałkowane ciasto na 3 części i na środkową nakładamy połowę masła, pozostawiając nieposmarowane brzegi, by móc dokładnie je skleić. Składamy ciasto jak list, czyli przykrywamy górną częścią część z masłem, następnie już złożonymi przykrywamy dolna częśc. Tak misternie złożone rozwałkowujemy, odwracamy, znów składamy. Owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Wyjmujemy i znów rozwałkowujemy, smarujemy, składamy, wałkujemy, odwracamy, składamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2h (moje spędziło w lodówce całą noc) Rozwałkowujemy zimne ciasto na kształt prostokąta i grubość 0,5cm. Przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku, z każdej połowy wycinamy 8 trójkątów, które zwijamy ,układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy żółtkiem z wodą. Odstawiamy do napuszenia (ok 1h)Piekarnik rozgrzewamy do 225st, ponownie smarujemy rogaliki żółtkiem, wstawiamy do piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180st i pieczemy 15minut. Smacznego :)

1 komentarz:

Durszlak.pl