Ta tarta zyskała sobie przychylność pewnego zaprzyjaźnionego wroga szpinaku. Niech to wystarczy za zachętę do jej wykonania. :)
200g mąki pszennej
100g zimnego masła(pokrojonego w kostkę)
0,5 łyżeczki soli
20ml bardzo zimnej wody
1 jajko- prosto z lodówki
450g szpinaku mrożonego
150 g sera feta
100g startej mozzarelli
2 jajka
1 duży ząbek czosnku
1 cebula
dodatkowo 1 jajko do posmarowania.
Do mąki wrzucamy zimne masło, rozcieramy łyżką aż do połączenia. Dodajemy jajko i wodę, szybko zagniatamy, przykrywamy folia, wstawiamy na 20minut do lodówki. Mamy czas zająć się farszem :) Szpinak dusimy razem z drobno pokrokoną cebulą i czosnkiem, przyprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Odstawiamy do przestygnięcia. Do ciepłego dodajemy fetę, mozzarellę, 2 rozkłócone jajka, mieszamy. Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy do okrągłej formy (u mnie 27cm), nakłuwamy widelcem i znów odstawiamy do lodówki na 1h.Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika, podpiekamy 15minut, smarujemy jajkiem, pieczemy kolejne 5 minut. Na tak przygotowany spód wykładamy farsz szpinakowy, zapiekamy przez 30minut. I gotowe :)
100g zimnego masła(pokrojonego w kostkę)
0,5 łyżeczki soli
20ml bardzo zimnej wody
1 jajko- prosto z lodówki
450g szpinaku mrożonego
150 g sera feta
100g startej mozzarelli
2 jajka
1 duży ząbek czosnku
1 cebula
dodatkowo 1 jajko do posmarowania.
Do mąki wrzucamy zimne masło, rozcieramy łyżką aż do połączenia. Dodajemy jajko i wodę, szybko zagniatamy, przykrywamy folia, wstawiamy na 20minut do lodówki. Mamy czas zająć się farszem :) Szpinak dusimy razem z drobno pokrokoną cebulą i czosnkiem, przyprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Odstawiamy do przestygnięcia. Do ciepłego dodajemy fetę, mozzarellę, 2 rozkłócone jajka, mieszamy. Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy do okrągłej formy (u mnie 27cm), nakłuwamy widelcem i znów odstawiamy do lodówki na 1h.Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika, podpiekamy 15minut, smarujemy jajkiem, pieczemy kolejne 5 minut. Na tak przygotowany spód wykładamy farsz szpinakowy, zapiekamy przez 30minut. I gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz