wtorek, 19 czerwca 2012

Banoffee pie z czekoladą

  
       Znowu dopadł nas czekoladowy głód i chęć na spróbowanie czegoś nowego, szybkiego i w dodatku bez pieczenia :) Ten deser spisał się doskonale. Uwaga! Ekstremalnie słodki!!!

Spód:
200g ciastek holenderskich w czekoladzie
3-4łyżki masła


Ciastka rozdrobniamy, łączymy z miękkim masłem, po połączeniu powinny przypominać piasek na tyle mokry, aby spokojnie zrobić babkę, jak za dawnych czasów w piaskownicy :). Przekładamy nasz "piasek"do okrągłj formy ok20cm, przygniatamy, wyrównujemy. Schładzamy przez godzinę.


3 banany
2 łyżki soku z cytryny


Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.



Masa:

100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
400g masy krówkowej


Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy mase krówkową i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, mieszając. Masa powinna być gładka, błyszcząca bez grudek. Gdyby grudki jednak nam się nie chciały rozpuścic, możemy uzyć blendera.


400g śmietany kremówki 36%


Schłodzoną śmietanę ubijamy bez dodatku cukru.


Na schłodzonym spodzie rozsmarowujemy masę czekoladowo-krówkową, na niej układamy pokrojone wcześniej banany. Na wierzchu rozsmarowujemy bitą śmietanę, możemy posypać odrobiną startej czekolady, kakao. Chłodzimy minimum 3h.

2 komentarze:

Durszlak.pl