wtorek, 19 czerwca 2012
Banoffee pie z czekoladą
Znowu dopadł nas czekoladowy głód i chęć na spróbowanie czegoś nowego, szybkiego i w dodatku bez pieczenia :) Ten deser spisał się doskonale. Uwaga! Ekstremalnie słodki!!!
Spód:
200g ciastek holenderskich w czekoladzie
3-4łyżki masła
Ciastka rozdrobniamy, łączymy z miękkim masłem, po połączeniu powinny przypominać piasek na tyle mokry, aby spokojnie zrobić babkę, jak za dawnych czasów w piaskownicy :). Przekładamy nasz "piasek"do okrągłj formy ok20cm, przygniatamy, wyrównujemy. Schładzamy przez godzinę.
3 banany
2 łyżki soku z cytryny
Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Masa:
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
400g masy krówkowej
Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy mase krówkową i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, mieszając. Masa powinna być gładka, błyszcząca bez grudek. Gdyby grudki jednak nam się nie chciały rozpuścic, możemy uzyć blendera.
400g śmietany kremówki 36%
Schłodzoną śmietanę ubijamy bez dodatku cukru.
Na schłodzonym spodzie rozsmarowujemy masę czekoladowo-krówkową, na niej układamy pokrojone wcześniej banany. Na wierzchu rozsmarowujemy bitą śmietanę, możemy posypać odrobiną startej czekolady, kakao. Chłodzimy minimum 3h.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny pomysł i pozytywnie, że bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńPysznosci, w sam raz na chandrę:)
OdpowiedzUsuń