poniedziałek, 18 czerwca 2012

Scones. Piknikowo. :)



Było ich 20, zniknęły w zadziwiającym tempie :) Może dlatego, że szaleństwa na świeżym powietrzu zaostrzają apetyt... a może jedynie dlatego, że są przepyszne? Nie wiem... ale uwielbiam je oraz uważam za przysmak śniadaniowy i piknikowy nr1. :)

400g mąki tortowej
100g PRAWDZIWEGO masła
2 jajka
ok 120ml mleka
2,5-3łyżeczki proszku do pieczenia
100g rodzynek (drobnych)
1/4 szklanki cukru


Mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier wkładamy do miski. Jajka wbijamy do szklanki, rozklócamy, dopełniamy mlekiem. Dodajemy do miski, mieszamy, dodajemy rodzynki. Wyrabiamy miękkie, delikatne ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok 2cm. Szklanką lub kieliszkiem (mój był kieliszkiem do wina) wycinamy kółka. Jeśli przy wycinaniu ciasto "zasyczy" możemy mieć pewność, że pięknie się rozdzieli w połowie po upieczeniu i bez problemu pozwoli się rozpołowić. Pieczemy w temperaturze ok 220st przez 10-12minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl