wtorek, 5 czerwca 2012

Ciasto czekoladowe . Mocno czekoladowe :)


    Są takie dni w życiu człowieka, kiedy MUSI zjeść czekoladę, po prostu MUSI :) Koniec, kropka. Nadszedł i w moim życiu taki dzień, Wszystko co miało w składzie kakao było mi przyjacielem. Tak oto powstało to czekoladowe ciasto, moja czekoladowa miłosć.

Ciasto:

3jajka
0,5 szklanki kakao rozpuszczalnego
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier i ubić ponownie, dodać żółtka, ubijać do czasu gdy masa będzie bardzo jasna i puszysta. Kakao, makę i proszek wymieszać i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Przełożyć do małej (21cm) tortownicy i piec ok. 30minut w 170st C.

Masa:400ml mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki kakao rozpuszczalnego
1 łyżeczka kakao (gorzkiego) ciemnego
100g masła

250ml mleka gotujemy z dodatkiem kakao, budyń mieszamy z pozostałym mlekiem, dodajemy do gotującego się- gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy , dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy do czasu powstania puszystej masy.

Poncz:50g cukru
50ml wody

Składniki mieszamy, nasączamy przekrojone na dwie części ciasto (każdy blat).

Dodatkowo:100g dżemu wiśniowego
garść czereśni do dekoracji

Pierwszą cześć naponczowanego ciasta smarujemy dżemem, 2/3 masy budyniowej, przykrywamy drugą częścia ciasta, które również ponczujemy. Wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałą masa budyniową, wstawiamy do lodówki na 2h.

Ganache:50g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
100g śmietany 30%
Śmietanę podgrzewamy do momentu wrzenia, zalewamy połamana czekoladę, zostawiamy na kilka minut, po tym czasie mieszamy dokładnie i studzimy. Wystudzonym polewamy schłodzone ciasto. Układamy na wierzchu czereśnie. Po kolejnych 2h w lodówce ciasto jest gotowe.

2 komentarze:

Durszlak.pl