piątek, 29 czerwca 2012
Kopiec kreta
Dawno, dawno temu, kiedy Bahati była małą dziewczynką to ciasto było przebojem! Piekli je wszyscy, korzystając z pomocy pewnego magicznego pudełka... :) Dziś powrót do tego smaku ale już bez magicznej pomocy, nam smakuje tak, jak smakowac potrafią miłe wspomnienia, dzieciom smakuje jak coś nowego, całkiem dziwnego i zabawnego. Wszyscy zadowoleni! :)
CIASTO:200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
130 g masła
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
4 łyżki mleka
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do puszystej, niemal bialej masy dodajemy po jednym jajku. Ucieramy do czasu, aż masa będzie puszysta. Mąki, kakao, proszek do pieczenia mieszamy, przesiewamy (czego ja oczywiście nie zrobiłam). Dodajemy porcje mąki na przemian z mlekiem. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24cm. Pieczemy ok 40minut w temperaturze 180st (do suchego patyczka).
WYPEŁNIENIE:
4banany
1-2 łyżeczki soku z cytryny (do skropienia bananów)
600g śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru
50 ml gorącej wody
50 g gorzkiej czekolady
Banany przecinamy wzdłuż, skrapiamy sokiem z cytryny. Czekoladę rozdrabniamy. Żelatynę ropuszczamy z cukrem w gorącej wodzie, zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, do ubitej dodajemy ostudzoną ale nadal płynną żelatynę, mieszamy dokładnie.
Upieczone i przestudzone ciasto przekrajamy na wysokości ok 3cm. Część ciasta wyjmujemy łyżką, pozostawiając rant ok 1cm. Najprościej mówiąc: robimy miseczkę :). Pozostałe ciasto kruszymy. Na dnie naszej miseczki układamy banany (przeciętą częścią do spodu), na bananach rozsmarowujemy masę śmietanową, tworząc kształt kopca. Całość obsypujemy pokruszonym ciastem, przyklepując delikatnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 3h.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam to ciasto! Fantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń