sobota, 11 maja 2013

Lasagne z dodatkiem marchwi i cukinii


Mój mąż powtarza, że potrafię marchewkę dodać do prawie wszystkiego :) Placki ziemniaczane z marchewką też robię... Dodatek marchwi i cukinii dodaje charakteru mojej lazanii , tak samo jak kilka łyżek czerwonego, wytrawnego wina i świeża bazylia.



9 płatów makaronu do lazanii
400 g mięsa wołowego (zmielonego)
600 ml przecieru pomidorowego
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1-2 niewielkie, cienkie marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 małe, młode cukinie
łodyżka selera
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki naci selera
sól
pieprz
200 g mozzarelli

Beszamel:
4 łyżki masła
4 łyżki maki pszennej
3 szklanki mleka
sól
gałka muszkatułowa
biały pieprz

    Mięso podsmażamy z cebulą i posiekanym czosnkiem, dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną w cienkie plastry marchew, pokrojoną łodygę selera. Wlewamy wino, dodajemy sól. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 1 h  w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Dodajemy pokrojone w półplasterki cukinie, gotujemy kolejne pół godziny.
     Masło rozpuszczamy, mieszamy z mąką, mieszając podgrzewamy przez 2 minuty, dodajemy mleko,przyprawy, mieszając gotujemy przez 15 minut.
     Na dnie blaszki (posmarowanej lekko sosem mięsnym) układamy 3 płaty makaronu (2 poziomo i 1 pionowo), na makaron wykładamy 1/3 sosu mięsnego, 1/3 sosu beszamelowego, kolejna warstwę makaronu (odwrotnie niż poprzednio, tam gdzie były płaty ułożone pionowo, kładziemy poziomo), znów sos mięsny, beszamel, płaty makaronowe, sos mięsny, beszamel, pokrojona w plastry mozzarellę.  Zapiekamy przez 30 minut w 200 st C.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł z dodaniem marchewki i cukinii.Muszę wypróbować ,

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Apetyczne dodatki :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl