Tort słodki, lekko kwaśny, delikatnie gorzki, wspaniały jak.... bycie mamą! Połączenie smakowe, które się nie nudzi i mimo swojej kaloryczności składania do zjedzenia drugiego kawałka. Bez wyrzutów sumienia, przecież to Dzień Mamy, więc wszystko co słodkie dozwolone. :)
7 białek (schłodzonych)
1 3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
Białka ubijamy z solą, ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier, ostatnią partię cukru mieszamy z mąką ziemniaczaną, jako ostatni dodajemy sok z cytryny. Masa musi być lśniąca i gładka. Wykładamy masę na 3 narysowane okręgi o średnicy ok 20 cm każdy, pieczemy przez 75 minut w temperaturze 140 st C.
sok z jednej (niedużej) cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru
Białka ubijamy z solą, ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier, ostatnią partię cukru mieszamy z mąką ziemniaczaną, jako ostatni dodajemy sok z cytryny. Masa musi być lśniąca i gładka. Wykładamy masę na 3 narysowane okręgi o średnicy ok 20 cm każdy, pieczemy przez 75 minut w temperaturze 140 st C.
sok z jednej (niedużej) cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru
Sok z cytryny gotujemy z cukrem i skórką przez 3-5 minut, do lekkiego zgęstnienia, studzimy.
250 g mascarpone
1 szklanka śmietany kremówki
50 g gorzkiej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
Śmietanę ubijamy, łączymy z mascarpone wymieszanym z syropem cytrynowym, dodajemy posiekaną drobno czekoladę, delikatnie mieszamy.
250 g czereśni wydrylowanych i przekrojonych na pół
100 g czereśni wydrylowanych, pozostawionych w całości wraz z ogonkami (do dekoracji)
Składanie tortu:
Na pierwszy blat bezowy wykładamy 1/3 masy śmietanowej, układamy połowę czereśni, przykrywamy drugim blatem, wykładamy 1/3 masy i pozostałe przepołowione czereśnie. Przykrywamy ostatnim, trzecim blatem, wykładamy ostatnią część masy i całe czereśnie. Tort chłodzimy przez pół godziny.
100 g czereśni wydrylowanych, pozostawionych w całości wraz z ogonkami (do dekoracji)
Składanie tortu:
Na pierwszy blat bezowy wykładamy 1/3 masy śmietanowej, układamy połowę czereśni, przykrywamy drugim blatem, wykładamy 1/3 masy i pozostałe przepołowione czereśnie. Przykrywamy ostatnim, trzecim blatem, wykładamy ostatnią część masy i całe czereśnie. Tort chłodzimy przez pół godziny.
Skusiłabym się na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńz przyjemnością częstuję :)
Usuń