poniedziałek, 13 maja 2013

Makaron z żółto-zielonym sosem



Szybka kolacja, smaczny obiad... kiedy tylko zechcecie go podać,sos jest pyszny! Cukinia, fasolka szparagowa, natka pietruszki nadaje zdecydowanego zielonego koloru i smaku, podczas gdy mascarpone i żółtka sprawiają , że całość spowita jest żółtym aksamitem. Spróbujcie sami :)


Dla 5 osób:
500 g makaronu (krótkiego)
2 młode cukinie
300 g fasolki szparagowej
1/2 cebuli
100 g surowej wędzonej szynki, pokrojonej w cienkie plastry
100 g mascarpone
3 żółtka
75 ml wody
1 łyżka oliwy
sól
czarny mielony pieprz
3 łyżki natki pietruszki

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w ćwierć plasterki cukinie. Smażymy do chwili, kiedy cebula stanie się szklista, dodajemy pokrojoną dość drobno szynkę, smażymy ok 1 minuty, dodajemy mascarpone, mieszamy, zagotowujemy, Dodajemy żółtka rozmieszane z wodą, mieszamy do momentu zgęstnienia sosu, nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy fasolkę i świeżo mielony pieprz. Mieszamy z gorącym makaronem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki na talerzach.

1 komentarz:

Durszlak.pl