wtorek, 7 maja 2013
Sernik we włoskim stylu
Sernik z ricottą i mascarpone to poważne zagrożenie dla tradycyjnego sernika. Łatwy i szybki do przygotowania, wraz z pieczeniem zajmie nam tylko godzinę! Smak kremowy, delikatny... warto spróbować, my go pokochaliśmy :)
masa serowa:
500 g ricotty
250 g mascarpone
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
spód :
200 g herbatników zmielonych lub pokruszonych
3 łyżki miękkiego masła
wierzch:
500 g truskawek
4 łyżki cukru
2 listki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
Herbatniki mieszamy z masłem, przekładamy na spód tortownicy ( 21 cm), dokładnie wygładzamy, wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 185st C.
Ricottę, mascarpone, jaja, cukier, mąkę mieszamy do połączenia składników mikserem. Uważamy, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy. Obręcz tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na schłodzony spód ciasteczkowy wylewamy masę serową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku, zimny chłodzimy w lodówce przez minimum 5h. Po tym czasie możemy sernik udekorować, ja wybrałam przesmażone z cukrem truskawki, czekolada byłaby równie dobrym dodatkiem :)
Truskawki kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem, podgrzewamy, często mieszając przez ok 30 minut, do gorących dodajemy namoczoną żelatynę, wystudzoną masą polewamy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki do momentu stężenia masy truskawkowej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo sernikowo zrobiło się na blogach, ale nie szkodzi, bo je uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńpysznosci:))) jak dobrze że wróciłaś do bloga:))
OdpowiedzUsuń