Moje pierwsze ciasto filo. Wydawało się bardzo skomplikowane, do czasu, kiedy zobaczyłam przepis na nie. :) Do tego mój ulubiony domowy krem budyniowy i świeże truskawki... musiało być pysznie!
Ciasto filo (na 20 miseczek):
2 2/3 mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 (lub odrobinę więcej) ciepłej wody
2 łyżki oleju
3 łyżki roztopionego masła do posmarowania gotowych płatów ciasta
3 łyżki roztopionego masła do posmarowania gotowych płatów ciasta
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę, wyrabiamy przez chwilę, dodajemy po kilka kropli oleju (najlepiej na dłonie i wgniatać w ciasto), formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy dokładnie folią i odstawiamy na 2h w temperaturze pokojowej. Dzielimy na 4 części, każdą cienko rozwałkowujemy , posypujemy delikatnie skrobią ziemniaczaną, przekładamy papierem do pieczenia, całość dokładnie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Każdy prostokąt rozciągamy wierzchami dłoni, podkładając dłonie pod ciasto, aż będzie bardzo cienkie, przezroczyste. Tniemy na kwadraty
ok 15x15cm. Układamy w wysmarowanych masłem formach do pieczenia muffinek, każdy kwadrat smarując roztopionym masłem. Na jedna miseczke potrzebujemy 3 kwadratów. Przygotowane miseczki pieczemy w 180st C do zezłocenia, zdejmujemy z foremek po lekkim przestygnięciu.
Krem budyniowy:
400 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 żółtka
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklankę mleka wlewamy do garnka, podgrzewamy, żółtka, cukier, maki mieszamy z pozostałym mlekiem, wlewamy do gotującego się mleka w garnku, mieszamy, gotujemy razem przez chwilę do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ubijamy mikserem do białości, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. miksujemy, aż masa będzie delikatna i puszysta.
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 żółtka
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklankę mleka wlewamy do garnka, podgrzewamy, żółtka, cukier, maki mieszamy z pozostałym mlekiem, wlewamy do gotującego się mleka w garnku, mieszamy, gotujemy razem przez chwilę do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ubijamy mikserem do białości, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. miksujemy, aż masa będzie delikatna i puszysta.
Do każdej miseczki nakładamy porcję masy budyniowej, układamy kilka kawałków truskawek (500g). Odstawiamy na minimum 3 h do lodówki.
Fantastyczny przepis. Zapisuję, bo mam zamiar spróbować upiec takie miseczki. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuń