Zobaczyłam na facebooku PEANUT BUTTER S'MORES COOKIE CUPS z na blogu http://www.bunsinmyoven.com i pomyślałam, że muszę je zrobić, najlepiej teraz, zaraz. Jest przy nich trochę pracy, ale uwierzcie mi - warto! Są niesamowicie słodkie, to prawda i nie da się z tym nic zrobić, marshmallow i czekolada są słodkie i już, zapieczone razem- są CUDOWNE! :) Pomysły i częściowo przepisy zaczerpnięte z http://www.bunsinmyoven.com i http://www.bakersroyale.com.
Spód z krakersów:
125 g krakersów niesolonych wieloziarnistych (zmielonych)
5 łyżek miękkiego masła
1 łyżka cukru
6 kostek czekolady
24 małe pianki marshmallow (u mnie pocięte dwukolorowe na 4 kawałki każda)
Składniki łączymy, do otrzymania konsystencji mokrego piasku, do przygotowanych w formie na muffiny papilotek wkładamy po 1 łyżce krakersów, przyciskamy małym kubeczkiem. Do każdej foremki wkładamy pół kostki czekolady i 2 pianki, zapiekamy przez 5 minut w 180 st C.
Ciasto:
1 szklanka maki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki gorącej wody
5 łyżek kakao niesłodzonego
Suche składniki wsypujemy do miski, dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mleko, olej, jajko, mieszamy dokładnie, przelewamy do suchych składników, mieszamy przez ok 2 minuty, powoli wlewamy gorącą wodę i ubijamy przez kolejne 2 minuty.
Nadzienie:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej (lub 100 g czekolady gorzkiej)
150 g nutelli
100 g pianek marshmallow (małych lub pociętych)
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z nutellą.
Na wystudzony krakersowy spód nakładamy po 1 łyżce ciasta, łyżce masy czekoladowej i 4-6 pianek, przykrywamy 1 łyżką ciasta. Pieczemy ok 20 minut w 180 st C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa piankowa:
5 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
0,5 łyżeczki cream of tartar
Nad garnkiem z gotująca sie woda umieszczamy w misce (nie może dotykać powierzchni wody!) białka, cukier, aromat i cream of tartar. Mieszamy ubiajczką aż cukier sie rozpuści a białka staną się ciepłe (4-5 minut) po tym czasie zdejmujemy z kąpieli wodnej, ubijamy mikserem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy masę na babeczki, wstawiamy do piekarnika z włączona funkcją "grill" na 1 minutę. Podajemy jeszcze ciepłe, możemy przechowywać do 2 dni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz