piątek, 10 maja 2013

Rogale bardzo puszyste


Te rogale są fantastyczne! Zaraz po upieczeniu niesamowicie miękkie i puszyste, drugiego dnia... tak puszyste jak "zwykłe" rogale zaraz po upieczeniu. Z tej porcji wychodzi 12 dużych rogali, porcja dla rodziny na śniadanie i może nawet na II śniadanie :)

3 szklanki mąki pszennej (o ilości białka nie mniejszej niż 10,8 g/100 g)
25 g drożdży świeżych
3 łyżki masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 jajko do posmarowania +sezam/mak do posypania

     Drożdże posypujemy cukrem, dodajemy łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka, mieszamy, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Do ciepłego mleka dodajemy masło i olej, do przestudzonego dodajemy jajka i sól. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, mleko z dodatkami i wyrabiamy przez 10 minut. Gładkie i miękkie ciasto formujemy w kulkę, odstawiamy na ok 1,5 h (do podwojenia objętości). Wykładamy na stół, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy koło. Koło tniemy na 12 części, zwijamy, układamy na papierze do pieczenia w sporych odstępach (potrzebne będą nam dwie duże blachy, albo pieczemy na raty :) . Odstawiamy rogaliki (przykryte ściereczką) do napuszenia na 20 minut, po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 15 minut (do delikatnego zezłocenia) w 200 st C.

2 komentarze:

  1. Szkoda,ze nie pokazalas nam ich wnetrza...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rośną kolejne, edytuję zaraz po przestygnięciu i dodam zdjęcie przekrojonych :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Durszlak.pl